Iemand vroeg me wat een goede monitor voor hem zou zijn. “Dat ligt eraan waar je hem voor nodig hebt,” zei ik. Daarop zei hij, dat hij eigenlijk meerdere monitors moest hebben. Ik vroeg me af, is het meervoud nou monitors of monitoren.

Woordspeling van betekenis

Om daar maar mee te beginnen, zowel monitors als monitoren is als meervoud van monitor correct. Het woord monitoren heeft echter ook een heel andere betekenis, namelijk: ‘het systematisch volgen en in de gaten houden van de status, van de ontwikkeling of van de situatie van iets’. Dat heeft dus niks te maken met monitors, hoewel je vaak monitoren nodig hebt om te monitoren. Er zijn natuurlijk nog veel meer woordgrapjes met homoniemen te maken, maar daar wilde ik het hier niet over hebben. Wel over het monitoren van je systeem.

Meten is weten

Het is een bekende uitdrukking, die in heel veel situaties geldt: meten is weten. En vaak volgt daarop, dat gissen is missen. Als het gaat om inzicht in en beheersing van je telecomkosten, of over de beveiliging van je systeem en daarmee om de bereikbaarheid van je bedrijf is dat niet anders. Ook daarin is het belangrijk om dat niet alleen af en toe maar juist structureel in de gaten te houden. Te monitoren dus. De veronderstelling dat het allemaal wel goed zit is in potentie juist het grootste gevaar. Een vorm van gissen dus.

Probleemscenario’s

Problemen die je systeem in de war schoppen en je bereikbaarheid ineens plat kunnen leggen vertonen vaak symptomen die je kunt herkennen voordat ze zich aandienen. Wij weten daar als ict-specialist alles van en begrijpen als geen ander wat de gevolgen daarvan voor jouw bedrijf kunnen zijn. Je bereikbaarheid moet immers voortdurend optimaal zijn. Als het om het functioneren van je systemen gaat is dat wat ons betreft het zogenoemde meten is weten.

24/7 monitoring

Met onze monitoringservice kunnen wij jouw systemen continu in de gaten houden. Als dat nodig is waarschuwen we je als zich problemen lijken te gaan aandienen, of kunnen we problemen voorkomen. Daarmee blijft je systeem beschermd en komt de bereikbaarheid van je bedrijf en je medewerkers niet in gevaar. Grote bedrijven kennen zo’n bewakingsdienst al. Bedrijven in het MKB daarentegen gaan er maar al te vaak vanuit, dat het allemaal wel los zal lopen. Totdat het echt fout gaat natuurlijk. Over de gevaren van cyberaanvallen door de hedendaagse ‘zware jongens’ schreef ik overigens in een andere blog het een en ander. [je leest ‘m hier].

Voorkomen is beter

Precies; beter dan blussen is het voorkomen van problemen. De schade en daarmee de kosten om systemen te herstellen zijn vaak vele malen groter. Wil je meer weten over onze monitoringservice? Neem gewoon contact met ons op. We vertellen je er graag alles over. Stay connected.